gselaci.wordpress.com

Posts Tagged ‘dogmatizmi’

Injoranca e bekuar kundër mendimit kritik

In Mendimi on 21 June, 2016 at 12:25

Gëzim Selaci

Botuar në Sbunker.net

 

A ka shpresë që shoqëria jonë do të mendojë në mënyrë kritike e të zhvillojë mënyra të reja të mendimit dhe cilët janë faktorët që po e pengojnë zhvillimin e kulturës dhe shprehive të mendimit kritik?

 

Çfarë është në të vërtetë mendimi kritik

 

Mendimi kritik nënkupton guximin për të mos u pajtu/konformu me rregullat e të menduarit tradicional dhe për të dalë jashtë kornizave të përcaktuara nga mendimi i zakonshëm dominues. Pra, në radhë të parë nënkupton mendim jokonformues ndaj asaj që e thonë autoritetet morale, pedagogjike e politike me qëllim që të çelen shtigje për ide të reja e kreative.

 

A ka njerëz në shoqërinë tonë që mendojnë në këtë mënyrë? Natyrisht se po. Por, përshtypja ime është se nuk mund të flitet për një masë kritike, domethënë për një numër minimal të nevojshëm që kishte me e avancu mendimin kritik. Në mungesë të kësaj force, të rinjtë tanë kryesisht riprodhojnë modelet e vjetra të të menduarit që i pranojnë nga autoritetet në shtëpi, shkolla, e media.

Read the rest of this entry »

Advertisements